Prodajna mjesta

ASBIS svojim klijentima diljem Hrvatske nudi široku paletu IT proizvoda. Kako bi saznali koja su prodajna mjesta u vašoj blizini, posjetite ASBIS maloprodajne partnere

ASBIS Vijesti

Travanj 15, 2024
Obavijest o radnom vremenu tvrtke ASBIS tijekom parlamentarnih izbora ...
Travanj 05, 2024
Ubiquiti Inc. najavio je ažuriranje svoje UniFi Protect aplikacije i najnovije ...
Ožujak 28, 2024
Tvrtka ASBIS Vam želi sretan i blagoslovljen Uskrs.
Ožujak 25, 2024
Obavijest o radnom vremenu
Ožujak 17, 2024
Mrežni adapteri serije Intel® Ethernet 800 podržavaju brzine do 100 Gbps i ...
Ožujak 12, 2024
Čelnici AI i vrhunske tvrtke iz zdravstva, transporta, financijskih usluga, ...
Ožujak 11, 2024
Na MWC 2024 u Barceloni, Intel je najavio svoj budući Intel® Xeon® procesor s ...
Ožujak 05, 2024
ASBISC Enterprises PLC, vodeći distributer s dodanom vrijednošću, programer i ...
Veljača 27, 2024
Dell Technologies predstavlja novo izdanje RISE Partner Programa. Novo ...
Veljača 26, 2024
Od 18. do 21. ožujka ASBIS će zajedno s AMD-om, inovatorom računarstva visokih ...
Canyon osvaja nove vrhove sa Tomažom Špelkom

Siječanj 29, 2010

Canyon osvaja nove vrhove sa Tomažom Špelkom

Prenosimo vam ekskluzivan intervju sa Tomažom

Gorinchem, Nizozemska – Nedavno smo razgovarali sa Tomažom Špelkom, koji se upravo vratio sa ekspedicije po Južnoj Americi koja je trajala 4 tjedna, na kojoj je posjetio spektakularne Ekvadorske Ande. Imajući svoj Canyon sat CNS-SW7 sa sobom, popeo se na ugašen vulkan Chimborazo (6267m), prelazeći iz tropske u ledenu klimu u samo nekoliko dana. Sat je nadmašio Tomažova očekivanja i dokazao da je pouzdan uređaj čak i u ekstremnim uvjetima. Prenosimo vam ekskluzivan intervju sa Tomažom:

Canyon: Kako je sve počelo?

Tomaž: Ideja se razvila tijekom razgovora sa dvojicom bliskih prijatelja koji su također planinari. Planine u Ekvadoru imaju svjetsku reputaciju u krugu planinara, i učinilo mi se da je ovo izazov koji smo čekali, ali i prilika da iskušamo svoje granice. Odmah smo počeli sa pripremama i organizacijom putovanja.

Canyon multifunkcijski sat CNS-SW7 kupljen je upravo zbog ove avanture u Andama, u kojima vladaju nepredvidivi vremenski uvjeti.

Canyon: Što vas je inspiriralo da se počnete baviti planinarenjem?

Tomaž: Prvo planinarsko iskustvo imao sam sa 14 godina. Obiteljski prijatelji pozvali su me da im se pridružim u planinarenju na Triglav, najveću slovensku planinu (2864m). Bio sam oduševljen. Iskustvo je bilo nezaboravno: osjećaj i prizor koji vidite na vrhu...nevjerojatno lijep! Bio je to definitivno trenutak odluke za mene. Počeo sam sve češće planinariti sa svojim prijateljima, djevojkom pa čak i sam, pokušavajući se popeti sve više i više, uvijek u potrazi za novim izazovima. Pohađao sam Alpine Climbing School u kojoj sam stekao znanje i iskustvo pod vodstvom svjetski poznatih slovenskih planinara. Nekoliko godina kasnije, uspješno sam osvojio vrhove najviših i najljepših planina diljem Europe.

Canyon: Recite nam nešto više o ovom putovanju u Ande.

Tomaž: Ekspedicija je trajala mjesec dana, a vratili smo se baš na vriijeme za Božić. Popeli smo se na jedne od najvećih vulkana na svijetu kao što su Antisana (5758m), Cayambe (5790m), Cotopaxi (5897m) i Chimborazo (6267m), između ostalih. Chimborazo je najviši vrh Ekvadora i najviši vrh svijeta ako mjerimo sa centra Zemlje. Doista, dok je vrh  Mount Everesta najviši u odnosu na nivo mora, Chimborazo je najviši vrh na koji se netko može popeti u odnosu na centar Zemlje a da pritom i dalje bude na zemlji. Ovo je moguće zbog oblika Zemlje. Često smo nailazili na opasne situacije i planinarenje je bilo iscrpljujuće, ali ispunili smo svoj cilj. Tako da mogu reći da je ekspedicija bila vrlo uspješna.

Canyon: Kada se Canyon sat pokazao praktičnim?

Tomaž: Ove su planine većinu vremena prekrivene vječnim snijegom i obavijene oblacima. Zbog tropske klime, vrijeme je nestabilno i mijenja se nekoliko puta dnevno. Ujutro, vrijeme je prilično dobro. Poslije podne je kišovito u nizinama a u planinama pada snijeg. Sat SW7 pomogao mi je u utvrđivanju vremenskih uvjeta svojim jednostavnim ikonama koje pokazuju kakvo će vrijeme biti.

Canyon: Jesu li podaci koje je prikazivao sat bili točni?

Tomaž: Usporedio sam rezultate sa sata sa naprednim uređajima za mjerenje nadmorske visine, tlaka, temperature i kompasom. U roku od tri tjedna samo sam dva puta izvršio kalibraciju nadmorske visine i tlaka zraka. Kompas je cijelo vrijeme bio točan. Gornja zabilježena visina bila je 6267m na vrhu planine Chimborazo, sa temperaturom između -16 ° C i +30 ° C, jednako kao što je i napredan uređaj pokazivao. Sat je većinu vremena bio pričvršćen za naramenicu mog ruksaka, na kiši, snijegu i hladnoći. Jednom se čak i smrznuo, ali je još uvijek radio bez problema.

Canyon: Koje savjete možete dati drugima da postignu ovakav cilj?

Tomaž: Prilikom penjanja na planinu, uvjeti mogu biti vrlo teški. Loše vrijeme, pukotine u glečeru i faktori povezani sa nadmorskom visinom kao što su nizak tlak zraka, niske temperature i niske razine kisika, ubrajaju se u opasne komplikacije. Dug fizički i mentalni trening, mnogo priprema kao i adekvatna oprema su obavezni. Također vjerujem da bi bez razumijevanja i podrške moje djevojke i obitelji, bilo vrlo teško ili gotovo nemoguće postići ovo. Također, kao što sam i ranije napomenuo, dobra oprema je ključna za uspjeh ovakve ekspedicije. Uređaji sa posebnim funkcijama poput ovog Canyon sata, vrlo su cijenjeni u planinama, osobito u otežavajućim uvjetima. Kada sam kupio SW7, bio sam znatiželjan kako će funkcionirati u usporedbi sa naprednijim uređajima. Iako je sat pristupačan, parira naprednijim uređajima. Nadmašio je moja očekivanja i dokazao da je uređaj za ekstremne uvjete. Definitivno ga preporučujem planinarima i zaljubljenicima u aktivnosti na otvorenom.

Canyon: Planovi za budućnost?

Tomaž: Nadam se da ću u budućnosti imati priliku popeti se na još neke lijepe planine. Ja sam uvijek spreman za izazov! 

Za više info o CNS-SW7 kliknite ovdje!

Pretražite Canyon sportsku liniju u online katalogu.

 

 

Disclaimer: The information contained in each press release posted on this site was factually accurate on the date it was issued. While these press releases and other materials remain on the Company's website, the Company assumes no duty to update the information to reflect subsequent developments. Consequently, readers of the press releases and other materials should not rely upon the information as current or accurate after their issuance dates.