Proces zapošljavanja


U cilju nam je kroz proces selekcije dobiti ne samo kompletiranu sliku vašeg znanja, iskustva i vještina, već i vama pružiti informacije o kompaniji i oglašenom radnom mjestu, kako biste imali što bolju predodžbu o tome na koji način radimo i koje su to odgovornosti radnoga mjesta za koje ste aplicirali.

Smatramo da je proces zapošljavanja uspješno odrađen samo ukoliko imamo zadovoljnog zaposlenika i zadovoljnog poslodavca. Vođeni tom idejom, cilj nam je kroz selekcijske korake uspostaviti otvoren i iskren dijalog sa kandidatom. Bitno nam je i da svi kandidati dobiju pravovremenu informaciju o statusu aplikacije, tako da možete očekivati obavijest od strane HR-a u najkraćem mogućem roku. 


Proces zapošljavanja uobičajeno ide kroz 6 koraka:


 
*Ovisno o zahtjevima oglašene pozicije, neki koraci mogu biti prilagođeni tokom samog selekcijskog procesa.


1. Telefonski intervju

Na temelju pregledanih životopisa odlučujemo s kojim kandidatima ćemo dogovoriti telefonski razgovor, kao prvi korak u selekcijskom procesu. Bitno je da u životopisu, na pregledan i koncizan način, istaknete radno iskustvo, profesionalne uspjehe te vještine relevantne za poziciju koju tražimo. Jedan od preporučenih formata za životopis jest “Europass” format.

Cilj telefonskog intervjua sa HR menadžerom, bolje je međusobno upoznavanje, razgovor o radnom iskustvu, postignućima te motivaciji za radom u ASBIS-u. Također, kandidat će imati priliku saznati više detalja o samoj poziciji i našoj organizacijskoj kulturi.

 
2. DISC upitnik

Kandidati koje odlučimo pozvati na upoznavanje i intervju sa menadžmentom, kao drugi korak u selekcijskom procesu, ispuniti će online upitnik osobnosti, tzv. DISC Profile. DISC je alat za bihevioralnu procjenu te mjeri kako se osoba ponaša u različitim okruženjima. DISC upitnik nam pomaže odrediti optimalnu kompatabilnost osobe sa oglašenom pozicijom.


3. Selekcijski intervju

Cilj je selekcijskog intervjua sa neposredno nadređenim voditeljem za oglašenu poziciju (i HR menadžerom, po potrebi), razumijevanje jesu li vaše kompetencije, vrijednosti i preferencije usklađene s potrebama pozicije za koju ste se prijavili. Tokom razgovora možete očekivati pitanja koja će provjeriti razinu vašeg stručnog znanja, kao i tzv. bihevioralna pitanja pomoću kojih, na temelju provjere najvažnijih kompetencija za oglašenu poziciju, želimo saznati kako ste se snalazili u situacijama sličnim onima s kojima će te se susretati na novom poslu.

 
4. Stručni test

Vrsta stručnoga testa, kao i oblik (pisana ili usmena forma) zavisi od oglašene pozicije. U nekim slučajevima stručni test se može napraviti kroz intervju (npr. komunikacija na engleskom jeziku). U nekim drugim slučajevima, stručni test može biti u vidu relevantnih zadatka u Excelu ili drugačije, ovisno o poziciji.


4. Završni intervju

Nekoliko kandidata za koje smo procijenili da najbolje odgovaraju oglašenoj poziciji, sukladno iskustvu, znanju i vještinama te potrebama iste – biti će pozvani na završni intervju. Ovisno o razini i vrsti pozicije, najčešće je nužno odraditi završni intervju sa osobama na centralnim pozicijama (ili regionalno ili globalno). Uobičajeno su to skype intervjui na engleskom jeziku.


5. Ponuda

Kandidat koji najbolje odgovara zahtjevima radnoga mjesta, dobiva ponudu za zapošljavanje.Za sva dodatna pitanja oko oglašenih pozicija i samog procesa zapošljavanja, slobodno pošaljite e-mail Jagodi Mažuran, HR Manager-u za Adriatic, na jmazuran@asbis.hr