Prodajna mjesta

ASBIS svojim klijentima diljem Hrvatske nudi široku paletu IT proizvoda. Kako bi saznali koja su prodajna mjesta u vašoj blizini, posjetite ASBIS maloprodajne partnere

ASBIS Vijesti

Travanj 15, 2024
Obavijest o radnom vremenu tvrtke ASBIS tijekom parlamentarnih izbora ...
Travanj 05, 2024
Ubiquiti Inc. najavio je ažuriranje svoje UniFi Protect aplikacije i najnovije ...
Ožujak 28, 2024
Tvrtka ASBIS Vam želi sretan i blagoslovljen Uskrs.
Ožujak 25, 2024
Obavijest o radnom vremenu
Ožujak 17, 2024
Mrežni adapteri serije Intel® Ethernet 800 podržavaju brzine do 100 Gbps i ...
Ožujak 12, 2024
Čelnici AI i vrhunske tvrtke iz zdravstva, transporta, financijskih usluga, ...
Ožujak 11, 2024
Na MWC 2024 u Barceloni, Intel je najavio svoj budući Intel® Xeon® procesor s ...
Ožujak 05, 2024
ASBISC Enterprises PLC, vodeći distributer s dodanom vrijednošću, programer i ...
Veljača 27, 2024
Dell Technologies predstavlja novo izdanje RISE Partner Programa. Novo ...
Veljača 26, 2024
Od 18. do 21. ožujka ASBIS će zajedno s AMD-om, inovatorom računarstva visokih ...
Što drugi kažu o SSD diskovima - PC EKSPERT objavio članak o Kingston i Intel SSD

Srpanj 09, 2009

Što drugi kažu o SSD diskovima - PC EKSPERT objavio članak o Kingston i Intel SSD

PC EKSPERT portal je objavio recenzije naših Kingston SNM125-S2B 80GB i Intel X25-M 80GB SSD-a. Kakvi su rezultati testa te zašto je riječ o superiornim SSD-ima kojima bilo tko na tržištu teško može parirati pročitajte u daljnjem tesktu

PC EKSPERT portal je objavio recenzije naših Kingston SNM125-S2B 80GB i Intel X25-M 80GB SSD-a.  Kakvi su rezultati testa te zašto je riječ o  superiornim SSD-ima kojima bilo tko na tržištu teško može parirati pročitajte u daljnjem tesktu. Prenosimo vam dio objavljenog članka:

Kingston SNM125-S2B 80GB

"Prvo što primjećujemo su logoi i Intela kao proizvođača, i Kingstona kao rebrandera. Kako ne bi bilo previše zabune jasno je naglašeno kako je iz M serije, što nam daje do znanja kako je riječ o MLC disku. Intel proizvodi i SLC seriju, nazvanu E koja je primjerenija za rad u serverskom okruženju. Usput recimo kako i Kingston također nudi tu istu E seriju. No vratimo se M-u. Nama je na test došao SSD kapaciteta 80GB, pored kojeg se nudi i 160GB verzija. NAND flash memorijski čipovi u ovome disku su proizvedeni u MLC tehnologiji o kojoj smo pisali početkom godine. Ono što ovaj disk čini posebnim je Intelov 10-kanalni kontroler i 16MB SDRAM buffer memorije koja radi na brzini od 133MHz. Kako bi raspodjela opterećenja na 10 dostupnih kanala bila što bolja kontroler koristi NCQ tehnologiju o kojoj smo pisali davne 2005. godine. Bez prevelikih ulazaka u tehnologiju, spomenuti ćemo i kako su u Intelu razvili i algoritme za borbu protiv poznatog Write Amplification problema koji je osnovni problem NAND tehnologije. Drastično smanjenje ovog problema dovodi do povećanja performansi, ali i bitnije produženja životnog ciklusa NAND-a. Tako kod ovoga diska gotovo uopće ne moramo strahovati od prirode ograničenog broja ciklusa zapisa/brisanja MLC NAND memorije. Intel navodi brzine transfera od 250MB/s za čitanje i 70MB/s za zapis. Da li je to i istina vidjeti ćemo iz testova.

Kako bi ponudili dodatnu vrijednost ali i proširili upotrebnu vrijednost diska, Kingston isporučuje i toolless eksternu ladicu. Elegantna crno-crvena ladica se otvara bez alata, a isto tako se i disk ulaže u nju. Plava LE dioda signalizira upotrebu diska, a konektor je Mini USB tipa.

Uz ladicu tu je i set "pomagala" za ugradnju u 3.5" kavez u kućištu. Tu su dvije čelične vodlilice, Molex-to-SATA Power kabel, SATA Data kabel i četiri vijka. Ukoliko kupujete Intelov disk za sve ovo će te se trebati pobrinuti sami. Bravo Kingston.

Intel X25-M SSDA2MH080G1GN

Intel svoje diskove pakira u OEM izdanje jer nisu namijenjeni maloprodaji. Kutija je najobičnija kartonska, a disk je vrlo dobro zaštićen unutar nje. X25-M oznaka označava da je riječ o Mainstream SSD-u formata 2.5". Intel u ponudi ima i X18-M model formata 1.8".

Kao što smo spomenuli Intel ove diskove proizvodi u varijantama on 80 i 160GB. Jedina razlika između ovoga i prethodno opisanog modela je u visini koja u ovom slučaju iznosi 7mm. Kingstonova varijanta ima dodatnih 2mm u visinu zbog dodatne zaštite. U skladu s time je i težina različita, ovaj model ima 80 grama, a 9mm ima 86 grama. Ispod "kože" su apsolutno identični te nema potrebe ponavljati tehničke karakteristike.

Sučelje je naravno SATA u reviziji 2.6 te je kompatibilno sa NCQ-om (Native Command Queuing). Nešto što nismo spomenuli je potrošnja ovih SSD-a, a što je također prednost u odnosu na klasične diskove. U klasičnom PC Workloadu X25-M troši 150 mW, dok u Idleu potrošnja iznosi 60mw.

Zaključak

Iz svega viđenog možemo jedino zaključiti kako je riječ o superiornim SSD-ima kojima bilo tko na tržištu teško može parirati. Kao što vidimo po internetskim testovima rješenja iz Samsunga i Indilinxa se približavaju, no Intel je još uvijek na tronu. Ukoliko ciljate na iole ozbiljiniji multitasking rad, ovo će zapravo biti savršen izbor. Kingston se pobrinuo ubaciti i pristojan bundle, što ga odvaja od Intelovog pakiranja i povećava mu opseg upotrebljivosti. Cijena od oko 3.200kn će se mnogima činiti nedostižna, no prednosti koje ovaj disk donosi su jasno vidljive iz provedenih testova. Onima kojima pak 80GB prostora možda nije dovoljno, Kingston nudi i 160GB verziju koja košta 6.200kn. Intelovi diskovi su siromašnije opremljeni i nešto su skuplji, stoga je Kingston svakako bolji izbor."

Krešimir Matanović, PC EKSPERT portal

Rezultate testova pogledajte na PC EKSPERT stranicama.

Naručite Kingston i Intel SSD u ASBIS eShopu.

Disclaimer: The information contained in each press release posted on this site was factually accurate on the date it was issued. While these press releases and other materials remain on the Company's website, the Company assumes no duty to update the information to reflect subsequent developments. Consequently, readers of the press releases and other materials should not rely upon the information as current or accurate after their issuance dates.