Prodajna mjesta

ASBIS svojim klijentima diljem Hrvatske nudi široku paletu IT proizvoda. Kako bi saznali koja su prodajna mjesta u vašoj blizini, posjetite ASBIS maloprodajne partnere

ASBIS Vijesti

Kolovoz 03, 2022
AENO je novi brand na hrvatskom tržištu koji je inovativnim specifikacijama ...
Srpanj 21, 2022
Nova Q3 Distributor Points promocija bodova je u tijeku!
Lipanj 29, 2022
ASBIS će nuditi mrežna rješenja tvrtke Edgecoresvojim partnerima u cijeloj EMEA ...
Lipanj 17, 2022
BlackBerry je prepoznat u dvije kategorije za svoju sigurnost, prikladnost i ...
Lipanj 07, 2022
Prestigio je uz već dobro poznate otvarače, proširo svoju liniju na zatvarače, ...
Svibanj 31, 2022
European Hardware Association (EHA) udruga objavila je uređaje i komponente ...
Svibanj 16, 2022
Najbolje performase u svakoj klasi. Pogonjena s AMD RDNA™ 2 arhitekturom, ...
Svibanj 16, 2022
Habana Gaudi2 procesor demonstrirao je dva puta višu propusnost u odnosu na ...
Travanj 14, 2022
Sretan Uskrs svim partnerima!
AMD EPYC procesor osvaja svijet superačunala

Studeni 27, 2019

AMD EPYC procesor osvaja svijet superačunala

Nakon najave ovog ljeta kako će AMD EPYC procesori pokretati najbrže superačunalo na svijetu - "Frontier", koji bi Cray trebao isporučiti američkom Ministarstvu energetike 2021. godine, velike znanstvene institucije širom svijeta počinju usvajati AMD-ovo rješenje brzinom koja nadilazi čak i najoptimističnija očekivanja.

Britanski ekvivalent američkog Frontiera je "ARCHER2", najbrže superačunalo u Velikoj Britaniji. Njegova učinkovitost doseći će predviđenih 28 PFLOPS-a! Sastojat će se od 11 696 AMD EPYC procesora druge generacije s ukupno 784 544 "Zen2" jezgara od 2.2 GHz.

Kao i u slučaju Frontiera, ARCHER2 će izraditi CRAY na temelju njihove najnovije Shasta platforme, koja pruža izuzetnu učinkovitost i velik broj procesora u izuzetno tankim "blade" šasijama. Cray i AMD su uložili veliki napor u stvaranje optimiziranog softverskog sloja - "Cray Programming Environment" (CPE), koji izvlači najbolje performanse AMD EPYC procesora. Naravno, ova superačunala rade pod posebnom distribucijom Linux-a.

Druga velika britanska nacionalna institucija - Atomic Weapons Establishment (AWE) - najavila je da će otkupiti novo superačunalo od Craya, također temeljeno na drugoj generaciji AMD EPYC procesora. Performanse nove instalacije iznosit će 7,42 PFLOPS-a i također će koristiti Shasta platformu sa svim optimizacijama i energetskom efikasnošću. Naziv novog AWE superačunala, zasnovanog na temelju AMD EPYC procesora, je "Vulcan" i koristit će 5000 AMD EPYC procesora s 32 jezgre.

Nakon američkih i britanskih nacionalnih institucija, jedna velika francuska institucija također će u svoju infrastrukturu ugraditi superačunala koja se temelje na AMD EPY procesorima  druge generacije. Meteo France - francuski državni meteorološki servis kupit će dva superačunala od kompanije Atos. Ova superačunala će koristiti drugu platformu - BullSequana XH2000, koja koristi i izravno tekuće hlađenje AMD EPYC procesora. Očekivani iznos iznosi više od 10 PFLOPS-a, a glavna svrha bit će simulacija klimatskih promjena, oceana i atmosfere. Ugovorena cijena cijelog projekta je 40 milijuna eura, bez poreza.

U velikoj utrci superačunala koja se odvija i ove godine, ni Njemačka ne želi zaostajati pa će Njemački zrakoplovni centar (DLR), instalirati superačunalo sa 4 600 AMD EPYC procesora. Superačunalo će ozraditi japanska tvrtka NEC, a u ovom slučaju EPYC procesori će se hladiti kroz posebno rješenjue koje su zajednički razvili NEC, CoolIT i GigaByte, čija je ideja da se rashladnosredstvo kasnije može koristiti u druge svrhe. Efikasnost je bila ključna ideja ovog projekta vrijednog 20 milijuna dolara, a upotreba AMD EPYC procesora bio je logičan izbor.

Baš kao i velike istraživačke institucije u javnom sektoru, akademska zajednica je prepoznala fantastičnu vrijednost koju pružaju AMD EPYC procesori, tako je i američko sveučilište Indiana od kompanije Cray naručilo superačunalo čija bi učinkovitost trebala biti 6 PFLOPS-a, s nižim troškovima od 10 milijuna dolara. "Big Red 200", koji je naziv ovog sveučilišnog superačunala, upotrijebit će drugu generaciju AMD EPYC procesora unutar Crayeve "Shasta" platforme.

Sveučilište u Stuttgartu i njegov računalni centar (HLRS) instalirao je superačunalo temeljen na 10 000 AMD EPYC procesorima druge generacije, ukupnih performansi 24 PFLOPS-a. "Hawk", kako je ime ovog superačunala namijenjen je istraživanju najnovijih znanstvenih problema u praktičnoj, industrijskoj primjeni. Vrijednost kompletne instalacije superačunala do puštanja u pogon trebao bi iznositi oko 38 milijuna eura.

Posljednji u nizu superačunala koji uvode i prestižna svjetska sveučilišta je "Expanse" Sveučilišta Kalifornija u San Diegu. Superačunalni centar u San Diegu (SDSC) dobio je potporu u iznosu od 10 milijuna dolara za stvaranje superačunala od 5 PFLOPS-a. Ovo je udvostručenje performansi koje SDSC trenutno posjeduje. Ovo superačunalo sa sjedištem u EPYC-u, izgradit će Dell EMC, a instalacija će postati dio američke Nacionalne akademske "XSEDE" inicijative.

 

 

Disclaimer: The information contained in each press release posted on this site was factually accurate on the date it was issued. While these press releases and other materials remain on the Company's website, the Company assumes no duty to update the information to reflect subsequent developments. Consequently, readers of the press releases and other materials should not rely upon the information as current or accurate after their issuance dates.